Lax med ingefära (2 portioner)

250-280 g laxfiléer
salt
peppar
50 g färskost light, valfri smak
1 citron
1 tsk riven färsk ingefära
2 msk hackad färsk koriander
1 dl bulgur
1 tsk smör eller olja
½ röd paprika i små tärningar
1 dl gröna ärter
½ tsk gurkmeja
SERVERA MED:
grönsallad

Skär en skåra mitt i laxbitarna. Salta och peppra och lägg i ugnssäker form. Blanda färskosten med finrivet skal från halva citronen, ingefäran och örtkrydda. Fördela osten i skårorna på laxen, droppa saften från halva cintronen över. Tillaga mitt i ugnen på 200° i 15 minuter.
Tillaga bulgur enligt anvisning på förpackningen. Blanda ner smör, paprika, ärter och gurkmeja och saft/skal från den andra citronhalvan.

Kräftgratinerad fisk (2 portioner)

300 g vit fiskfilé
2 msk finhackad dill
1½ dl krossade tomater
1 dl kräftstjärtar
salt
peppar
SERVERA MED:
kokt bulgur
kryddgrönt

Sätt ugnen på 225°. Salta fiskfiléerna, vik dem dubbla och placera dem i en eldfast form. Blanda dill och tomatkross, lägg i kräftstjärtarna och krydda. Häll såsen över fisken. Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter.

Marias köttfärssås (4 portioner)

500 g nötfärs (max 10% fett)
500 g krossade tomater
gul lök efter smak
1 msk tomatpuré
olja
salt
peppar
chilipeppar

Fräs köttfärsen i oljan. Låt löken fräsa med på slutet. Häll på krossade tomater och rör i tomatpurén. Salta och peppra enligt tycke och smak.

Servera med kokt bulgur, grönsallad och en liten fruktsallad.

Kycklinggratäng med rostade grönsaker (2 portioner)

250 g kycklingfiléer
1 tsk olivolja
1 tsk sweet chili-sås
2 tärnade morötter
1 hackad röd paprika
100 g sockerärter i mindre bitar
200 g halverade cocktailtomater
1 skivad rödlök
½ strimlad squash, gärna gul
2 msk finhackad rosmarin, timjan, basilika eller persilja
SERVERA MED:
grönsallad

Sätt ugnen på 200°. Ansa och strimla kycklingen. Blanda olja och sweet chili. Vänd kycklingen i blandningen. Blanda grönsakerna och örterna. Fördela kyckling och grönsaker i en eldfast form. Gratinera, nedre delen av ugnen, ca 20 minuter.

Indisk kyckling (2 portioner)

2 st kycklingfiléer
MARINAD:
1 dl olivolja
1 st hackad rödlök
3-4 tsk garam masala
salt
peppar
½ kruka koriander eller persilja (spara lite till garnering)
SERVERA MED:
quinoa
mango chutney
sallad av valfritt slag

Skär kycklingen i bitar. Blanda marinaden i en plastpåse och låt kycklingen ligga i minst 2 timmar. Stek kycklingen med marinaden på medelvärme i 10-15 minuter. Salta och peppra. Klipp koriander över. Servera med quinoa, mango chutney och en sallad, gärna med rårivna rotfrukter i.

Currywok (2 portioner)

250 g strimlad fläskfilé
2 tsk sesamolja
100 g hyvlad vitkål
1 liten skivad morot
1 liten skivad lök
1 liten hackad vitlöksklyfta
75 g minimajs
75 g haricots verts eller sockerärter
1 tsk curry
2 msk sweet chilisås
1½ msk soja
3 dl kokta äggnudlar

Fräs köttet på hög värme 2-3 minuter. Tillsätt grönsakerna och curry och fräs ytterligare 2-3 minuter. Tillsätt sweet chili, soja och äggnudlar och blanda runt.

Om man inte gillar nudlar kan man ta bulgur eller quinoa till istället. Då serverar man det vid sidan av istället.

Kycklinggryta med kanel och honung (4 portioner)



500 g kycklingfiléer
1 gul lök
4 tomater
1 msk smör
½ kuvert saffran
1 kanelstång
1 tsk malen kanel
1½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
2 msk flytande honung
2 dl vatten
1 msk konc kycklingfond

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Skala och skiva löken. Skölj och klyfta tomaterna. Stek kycklingen gyllenbrun i smöret med saffran, kanelstång och malen kanel. Salta och peppra. Ringla över honungen. Tillsätt lök, tomat, vatten och fond. Låt grytan koka under lock 10 minuter.
Servera med bulgur eller quinoa.

Snabba lövbiffen (1 portion)

1 tsk olja
10 cm purjolök
1 morot
1 grön paprika
125 g lövbiff
100 g broccoli
rosmarin
1½ dl buljong
rotsaker, tärnade

Koka rotsakstärningarna ett par minuter. Hetta upp oljan i en teflonpanna. Strimla och fräs purjon, moroten och paprikan. Ta upp och lägg åt sidan. Finstrimla lövbiffen och stek hastigt. Lägg tillbaka grönsakerna och blanda i rotsakerna och broccolin. Krydda med rosmarin. Häll på buljong och låt allt koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera med färska tomater.

Viltskav med lingon (2 portioner)



240 g strimlad älg- eller viltskav
1 tsk rapsolja
1 skivad purjolök
1 morot i slantar
100 g kantareller eller annan svamp
1 dl vatten
1 dl rödvin
1 msk viltfond
1 tsk soja
½ msk hackad färsk timjan
svartpeppar
1 dl lingon, ev. frysta
SERVERA MED:
rotfrukter, quinoa eller bulgur

Bryn köttet i oljan. Tillsätt purjo, morot och svamp som får fräsa med någon minut. Häll på vatten, vin, fond, soja och kryddor och koka upp. Låt puttra 10-15 minuter. Rör ner lingonen och smaka av.