600 g grytbitar av nöt eller lamm
1 kanelstång
1 krm ingefära
½ krm spiskummin
salt
olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 apelsiner
2 dl oxbuljong
1 burk bönor, typ kidney eller vita
1 knippa färsk blapersilja
salt
peppar
TILLBEHÖR:
4 dl kokt kamut
Koka kamut enligt förpackningen. Lägg grytbitarna i en skål och tillsätt kryddor, salt och olja. Blanda om och marinera en timme eller över natten. Skala och hacka löken och vitlöken. Dela apelsinen i klyftor och skär dem i bitar. Hetta upp en gryta med olja och bryn löken tills den fått färg. Lägg i kryddorna och kanelstången. Lägg i köttet och låt det hela få en gyllenbrun färg. Tillsätt buljong och apelsinklyftor och låt koka i minst 1 timme. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt bönor och hackad persilja och toppa med några av apelsinklyftorna före servering.
Mina favoritrecept. Recepten kommer från olika ställen och är till en del ändrade för att passa mig och min smak.
Örtfisk (1 port)
160 g gösfilé
1-2 krm salt
½-1 dl hackat kryddgrönt, t.ex. dill, persilja och gräslök blandat
1 tsk bordsmargarin
Sätt ugnen på 225°. Skölj fiskfilén och lägg den i en ugnssäker form. Salta . Strö över det kryddgröna och klicka över margarinet.
Tillaga fisken övertäckt i ugnen tills fiskköttet blivit vitt och fast, ca 15 minuter.
1-2 krm salt
½-1 dl hackat kryddgrönt, t.ex. dill, persilja och gräslök blandat
1 tsk bordsmargarin
Sätt ugnen på 225°. Skölj fiskfilén och lägg den i en ugnssäker form. Salta . Strö över det kryddgröna och klicka över margarinet.
Tillaga fisken övertäckt i ugnen tills fiskköttet blivit vitt och fast, ca 15 minuter.
Orientalisk köttfärsgryta (4 port)
480 g mager nötfärs
2 grovt rivna morötter
1 msk soja
2 röda eller gröna strimlade paprikor
1 krm svartpeppar
1 krm mald kardemumma
1 köttbuljongtärning
1 msk senap
1 ½ dl vatten
4 tsk flytande margarin eller olja
Bryn köttfärs, morötter och paprika i margarinet i en stekpanna på medelstark värme. Rör om då och då. Tillsätt övriga ingredienser och låt grytan koka på svag värme under lock ca 10 minuter.
2 grovt rivna morötter
1 msk soja
2 röda eller gröna strimlade paprikor
1 krm svartpeppar
1 krm mald kardemumma
1 köttbuljongtärning
1 msk senap
1 ½ dl vatten
4 tsk flytande margarin eller olja
Bryn köttfärs, morötter och paprika i margarinet i en stekpanna på medelstark värme. Rör om då och då. Tillsätt övriga ingredienser och låt grytan koka på svag värme under lock ca 10 minuter.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)