Nötgryta med apelsin (4 port)

600 g grytbitar av nöt eller lamm
1 kanelstång
1 krm ingefära
½ krm spiskummin
salt
olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 apelsiner
2 dl oxbuljong
1 burk bönor, typ kidney eller vita
1 knippa färsk blapersilja
salt
peppar
TILLBEHÖR:
4 dl kokt kamut

Koka kamut enligt förpackningen. Lägg grytbitarna i en skål och tillsätt kryddor, salt och olja. Blanda om och marinera en timme eller över natten. Skala och hacka löken och vitlöken. Dela apelsinen i klyftor och skär dem i bitar. Hetta upp en gryta med olja och bryn löken tills den fått färg. Lägg i kryddorna och kanelstången. Lägg i köttet och låt det hela få en gyllenbrun färg. Tillsätt buljong och apelsinklyftor och låt koka i minst 1 timme. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt bönor och hackad persilja och toppa med några av apelsinklyftorna före servering.

Örtfisk (1 port)

160 g gösfilé
1-2 krm salt
½-1 dl hackat kryddgrönt, t.ex. dill, persilja och gräslök blandat
1 tsk bordsmargarin

Sätt ugnen på 225°. Skölj fiskfilén och lägg den i en ugnssäker form. Salta . Strö över det kryddgröna och klicka över margarinet.
Tillaga fisken övertäckt i ugnen tills fiskköttet blivit vitt och fast, ca 15 minuter.

Orientalisk köttfärsgryta (4 port)

480 g mager nötfärs
2 grovt rivna morötter
1 msk soja
2 röda eller gröna strimlade paprikor
1 krm svartpeppar
1 krm mald kardemumma
1 köttbuljongtärning
1 msk senap
1 ½ dl vatten
4 tsk flytande margarin eller olja

Bryn köttfärs, morötter och paprika i margarinet i en stekpanna på medelstark värme. Rör om då och då. Tillsätt övriga ingredienser och låt grytan koka på svag värme under lock ca 10 minuter.