Currydoftande lövbiffswok (2 portioner)

1 tsk olja
½ tsk stark curry
250 g lövbiff
salt
peppar
½ purjolök
½ rödlök
1-1½ dl broccolibuketter, små
2 skivor ananas i juice
½ tsk soja
½ dl ananasjuice
½ dl grönsaksbuljong
SERVERA MED:
3 dl bulgur
kinakål, strimlad
1 ananasskiva + juice

Hetta upp oljan med curryn i en wok eller stor stekpanna. Strimla lövbiff, lök och purjo fint och jämnt. Bryn först snabbt biff, salta och peppra, ta upp och lägg den på wokgallret. Bryn sedan purjo och rödlök. Lägg tillbaka biffstrimlorna och låt allt puttra ihop ett par minuter. Lägg i broccolibuketter och små ananasbitar. Droppa i soja, häll på ananasjuice och buljong. Låt allt koka ihop ett par minuter. Smaka av kryddningen.
Servera nywokat med bulgur. Blanda sallad av mycket fint strimlad kinakål och resterande ananas i små bitar, inklusive juicen.

Rotfruktsgryta med tomat, dill och pepparrot (4 portioner)

300 g morötter
200 g palsternackor
200 g rotselleri
2 st vitlöksklyftor
250 g pärllökar
500 g krossade tomater
2 msk konc. grönsaksfond
8 dl vatten
2 msk chilisås
1 msk rödvinsvinäger
1 dl färskriven pepparrot
½ dl grovhackad dill
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Skala och skär rotfrukterna i ca 2 cm stora bitar. Skala och finhacka vitlökan. Skala löken. Fräs rotfrukter, vitlök och lök i 1 msk olja i ca 3 minuter i en stor kastrull. Tillsätt tomatkross, fond + vatten, chilisås och vinäger. Låt koka under lock i 15-20 minuter tills rotfrukterna är mjuka. Tillsätt pepparrot och dill precis före servering. Smaka av med 1 tsk salt och 2 krm peppar.
Servera med lax eller kyckling.

Pytt med renskav (2 portioner)

500 g rotfukter
2 st gula lökar
1 st gurka
olja
240 g älg-, ren- eller viltskav
salt
paprikapulver
svartpeppar

Skala och tärna rotfrukterna, löken och gurkan. Stek rotfrukterna, sedan löken. Salta och strö över lite paprikapulver. Stek sist skaven otinad i het panna. Krydda med salt och svartpeppar. Blanda allt i stekpannan och hetta upp.

Lövbiffs- och rotfruktsstrimmel (1 portion)

300 g rotfrukter
½ tsk olivolja
1 st vitlöksklyfta
125 g lövbiff
½ tsk olja
japansk soja

Skala och strimla rotfrukterna och lövbiffen. Hacka vitlöken. Stek rotfrukterna i en teflonpanna i olja. Låt vitlöken fräsa med på slutet. Tag upp rotfrukterna och bryn lövbiffen i olja i pannan. Rör i rotfrukterna och smaksätt med lite japansk soja.

Bulgursallad med kyckling (2 portioner)

150 g morötter
75 g rotselleri
1 tsk olivolja
2 dl bulgur
4 dl vatten
1 krm salt
300 g kyckling
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Skala och tärna morötter och rotselleri. Fräs dem lätt i olja. Tillsätt bulgur, vatten och salt. Koka ca 12 minuter. Skär kycklingen i knubbiga bitar. Stek dem gyllenbruna i olja. Salta och peppra.